У Крагујевцу без опасности од морбила

Од почетка октобра у Србији је од малих богиња оболело 194 особа, а највећи број забележен је у српским енклавама на Косову.

То су подаци Института за јавно здравље Батут. Од морбила у Београду је оболело укупно 25 особа, у Краљеву 27, у Бујановцу двоје, у Суботици једна особа.

Од 15 октобра до сада у крагујевачком Клиничком центру лечила су се три пацијента оболела од малих богиња.

Епидемија ове болести у српским енклавама пријављена је 23 октобра, а од 15 октобра до данас, у Клиничком центру Крагујевац од малих богиња лечила су се три пацијента.

Реч је о младићу из Косовске Митровице који је хоспитализован са блажим клиничким обликом.

Друга два пацијента су бебе узраста до 3,5 месеца, које су лечене на клиници за педијатрију, и то из Косовске Митровице и Краљева.

Последњи пацијент из Краљева је данас отпуштен, и његово лечење је успешно завршено.

Последња епидемија малих богиња на нашој територији забележена је зиме 1993 -94, када је међу оболелима било доста младих.

Због редовне вакцинације ММР вакцином, која је законом била обавезна скоро 25 година нисмо имали ни појединачне случајеве морбиле у нашем региону.

Вирусолошка лабораторија у Клиничком центру Крагујевац, поседује серелошку дијагностику за морбиле у ГЕ ЕМ и ГЕ ГЕ класи, и на тај начин могу дијагностиковати како нове случајеве тако и имунитет раније вакцинисаних особа. На снази су пооштрене мере како би се спречила епидемија малих богиња.

У току је вакцинација деце старости од 12 месеци до 14 година која нису вакцинисана или нису примила обе дозе цепива.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *