У Крагујевцу обележен Дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се 11. маја. 

Градска организација Црвеног крстa организовала је акцију добровољног давања крви на новој локацији у улици Карађорђева број 1.

Акцији се придружило Спортско привредно друштво Раднички које је сваком даваоцу поклонило бесплатне карте за градске базене.

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се са циљем подизања свести јавности о значају тог хуманог чина и улози трансфузије у спасавању животно угрожених пацијената.

Градска организација Црвеног крста у Крагујевцу је још једном упутила захвалност Крагујевчанима који су у претходном периоду дали крв, али организовала још једну акцију добровољног давања крви на новој локацији.

Акцији се придружило и Спортско привредно друштво Раднички које је сваком даваоцу драгоцене течности поклонило бесплатне улазнице за отворене градске базене.

Добровољно давање крви само је једна од акција Градске организације у оквиру Недеље Црвеног крста која се сваке године обележава од 8. до 15. маја.

Значај промоције добровољног давања крви утолико је већи јер се налазимо у специфичној ситацији након периода укидања ванредног стања, па су тако и залихе крви у трансфузији Клиничког центра Крагујевац тренутно на минимуму.

Да подсетимо, крв може да да свака здрава одрасла особа, старости од 18 до 65 година.

Пре давања крви, сваком даваоцу лекари проверавају здравствено стање.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *