У Крагујевцу представљен Нацрт Закона о културном наслеђу

У Крагујевцу је представљен Нацрт Закона о културном наслеђу који доноси низ новина у погледу дефинисања, препознавања и третирања националног културног наслеђа.

Поред материјалног, први пут се у законски оквир уводи и нематеријално културно наслеђе.

Закон је у складу са духом времена, терминолошки модран и ослоњен на принципе Европске уније.

Ступањем на снагу, нови Закон о културном наслеђу замениће Закон о културним добрима из 1994. године.

Уводи низ новина. Једна од првих и кључних је измена саме структуре Закона.

Почевши од назива који указује да се културно наслеђе третира као национално благо много шире у односу на културно добро, које је само један његов сегмент, па до новине – увођења у Закон нематеријалних културних наслеђа која се већ налазе на УНЕСКО- вој листи.

Препознаје мрежу установа заштите културног наслеђа.

Закон о културном наслеђу је кровни акт.

А под својим кровом временом сјединиће низ подзаконских аката, од којих ће сваки појединачно без обзира на то да ли је реч о материјалном или нематеријалном културном добру, омогућити боље систематизовану и организовану област културног наслеђа.

Од републике до локала.

Нови Закон је утврдио и временски оквир у коме се мора одређено културно добро ревитализовати.

Регулише и превија стару болну рану: новац.

Предвиђа начине финансирања за очување и јавних и објеката културног наслеђа који су у приватном власништву али недостају  средстава да би се одржавали и довели у стању као у најбољим данима.

Грађане Крагујевца највише занима шта ће бити са бројним споменицима културе који на очиглед свих пропадају.

Закон о културном наслеђу прописује и израду Стратегија о очувању и заштити културног наслеђа које ће се смењивати, освежавати на 5 година.

Прецизно утврђује редослед корака права, обавезе власника и сопственика културних добара,али и њихову одговорност за стање у коме се налазе објекти културног наслеђа.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *