У Крагујевцу представљене измене Устава у области правосуђа

Jавно слушање о променама Устава Републике Србије у области правосуђа, девето по реду, одржано је у Крагујевцу.

Поред представника струковних удружења, скупу је присуствовала и министарка правде Маја Поповић.

Циљ измена је да се обезбеди већа независност и самосталност правосуђа што је један од главних услова у процесу приближавања Србије ка Европској унији.

Главне измене Устава односе се на избор судија и јавних тужилаца.

Став струке и Европске уније је да треба искључити Народну скупштину из процеса избора како је дефинисано према важећем Уставу из 2006. године.

На тај начин би се постигла већа независност правосуђа.

Према речима министарке правде, Маје Поповић, то је једна од најзначајнијих реформи у процесу приближавања Европској унији.

Скупу у Крагујевцу присуствовали су представници Уставног суда Републике Србије, Венецијанске комисије за Србију, представници правосуђа, струковних удружења и народни посланици, који су могли да се упознају са изменама Устава.

Ово је девето јавно слушање о променама Устава у области правосуђа, а друго у новом кругу јавне расправе одржано у Крагујевцу. Наредних дана скупови ће бити организовани у Београду и Новом Саду.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *