У Крагујевцу слике Милића од Мачве

Дела из Легата академског сликара Милића од Мачве представљена су крагујевачкој публици, на изложби која је отворена у Универзитетској галерији.

У оквиру поставке „Косово, први праг Србије“ изложен је велики део вредне заоставштине једног од највећих српских сликара, коју чини више од 120 уметничких дела.

Крагујевчани могу да виде позната уља на платну на којима доминирају мотиви из српског средњег века и предања.

Легат „Косово – први праг Србије“ чува више од 120 оригиналних слика познатог српског сликара.

Поред слика, Милић од Мачве је Крушевцу, као престоном граду Лазареве Србије, оставио и зидну композицију „Обретење Лазареве главе“ и једино вајарско дело „Мајка Србија, мајка Грчка“.

Љубитељи уметности у Универзитетској галерији могу да виде и плашт, скиптар и уметникову капу које је супруга Данка поклонила Легату.

Представници Легата наглашавају да је ово тек други пут да слике Милића од Мачве излазе из крушевачког галеријског простора.

Подсећају да су његова уметничка дела везана за косовску митологију, за српске митолошке, историјске и епске јунаке које је Милић од Мачве осликавао по ликовима својих пријатеља и рођака, када није могао да види са фресака.

Милић од Мачве један је од најзначајнијих српских историјских сликара с краја 20. века, који је експицитно показивао своје ставове у различитим областима и трудио се да буде примећен у сликарству.

Косовско наслеђе и те духовне вертикале осликавао је на чудесан начин, због чега му је патријарх Герман и доделио титулу косовског витеза-чувара.

Књижевник и пријатељ Милића од Мачве, Љубиша Ђидић рекао је својевремено да у одајама Галерије у Крушевцу говори дух једног народа.

Милован Витезовић је о Милићу записао да је он постао и „остао светски сликајући одавде“.

Радови Милића од Мачве, након слика Паје Јовановића у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ и Милене Павловић Барили и Недељка Гвозденовића у Градској галерији „Мостови Балкана“ само су потврда да су љубитељи уметности у Крагујевцу ове године заиста имали квалитетну понуду.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *