У Крагујевцу више од 1000 дементних особа

Иако званична статистика не постоји, на основу истраживања Саветовалишта за ментално здравље крагујевачког Дома здравља у граду има више од хиљаду дементних људи, а тај број се свакодневно увећава.

Забрињава и податак Светске здравствене организације да сваки четврти становник на планети има менталне сметње.

Стручњаци кажу да је поред бриге о телесном здрављу, потребно водити рачуна и о менталном, а уколико људи процене да имају психичке сметње требало би да се обрате надлежним установама.

Саветовалиште за ментално здравље у АТД-у ради сваког радног дана, а они који имају сумњу на деменцију могу да ураде тестове сваког петка и на време приступе потребном лечењу.

Синоним за болести деменције је заборавност кажу психијатри који истичу да то није одлика само људи трећег животног доба.

Здравствени радници подсећају да заборавност није нормалан процес старења и да није нормално заборављати без обзира на године живота.

У Крагујевцу више од 14 одсто људи има преко 60 година старости, а они који су оболели од деменције обично касно схватају да имају ову болест.

Нарушена функција говора када се прича испрекидано, смањена пажња и потешкоће у писању јасно указују да је болест у поодмаклој фази.

Дијагностиковање је од великог значаја, а уколико постоје разлози на сумњу деменције, потребно је одмах потражити лекарску помоћ.

Забрињава чињеница да сваки четврти становник планете има менталне сметње.

Кишовито време, мало сунчаних дана током пролећних и летњих месеци услављавају безвољност, мању мотивисаност за рад и нерасположење, депресивно понашање људи.

Има и оних код којих временски услови не утичу на расположење.

Да би ментално здравље било добро, стучњаци имају низ савета и препорука.

Уколико су они који су склони облицима понашања које указује на менталне сметње, требало би да те савете примене у животној свакодневици.

Саветовалиште за ментално здравље које се налази у згради АТД отворено је за грађане сваког радног дана.

У оквиру Саветовалишта ради Удружење „Луна“ које се налази у насељу Ердоглија и у коме се, током недеље, организују радионице за особе које имају менталне сметње.

Просторије у којима ради „Луна“ обезбедио је град Крагујевац, док италијанска асоцијација „Трентино за Балкан“ четири године за редом пружа финасијску подршку овом удружењу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *