У Крагујевцу за сада нема грипа

Од последица вируса грипа у Србији је од почетка године умрло осморо људи. Најугроженији су хронични болесници, стари, деца до четири године и труднице.

Међутим, компликације могу да се јаве и код сасвим здравих, младих особа. Према подацима Дома здравља и Клиничког центра, у Крагујевцу, за сада, нема оболелих од вируса грипа.

Уколико имате јак кашаљ, осећај гушења и температуру два или три дана коју не можете да оборите испод 38 степени, треба одмах да се јавите лекару.

Не препоручује се узимање антибиотика без лекарског надзора када су вируси у питању јер, објашњавају лекари, једноставно не делују на њих.

Додају да је повећан број пацијената који се јављају са симптомима сличним грипу, који последњих неколико недеља хара Србијом.

За сада, у Крагујевцу, није забележен ниједан случај грипа. Инфектолог Клиничког центра у Крагујевцу др Јагода Гавриловић објашњава шта је свињски грип.

Оно што је најбитније за оболеле је да повећају унос витамина и одлеже да не би дошло до компликација. Опште мере превенције које могу значајно да смање су: проветравање просторија, излазак у шетњу, здрава исхрана и редован сан.

Србија је ове сезоне имала највећи обухват вакцинацијом у последњих десет година. То је и један од разлога због чега је до сада имала мањи број оболелих и умрлих од последица грипа у односу на земље у региону.

У наредних неколико недеља, очекује се повећан број оболелих, па су забрањене посете у породилиштима и болницама широм Србије.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *