У мају отварање Регионалног центра за деменцију

Регионални центар за деменцију у Равном Гају, први и једини те врсте у Србији, требало би да буде отворен у мају ове године.

Реконструкцију и адаптацију зграде некадашњег диспанзера финансирала је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, која је Општини Кнић за те намене одобрила 27,5 милиона динара. Ова установа радиће под патронатом Завода за смештај одраслих „Мале Пчелице“.

Отварање Регионалног центра за деменцију у Равном Гају веома је значајно, с обзиром на то да у Србији не постоји социјално-здравствена установа те врсте, сматра др Владица Станојевић, директор Завода за смештај одраслих „Мале Пчелице“.

За разлику од дневних центара за деменцију, који функционишу у нашој земљи, овај ће бити стационарног карактера.

Центар ће бити смештен у згради некадашњег диспанзера у Равном Гају, за чију је реконструкцију и адаптацију Канцеларија за управљање јавним улагањима Општини Кнић одобрила 27,5 милиона динара.

Ова установа пружаће услуге дементним и особама са Алцхајмеровом болешћу.

У Заводу „Мале пчелице“ претходну годину оцењују као веома успешну. Посебно су поносни на реновирани пети павиљон за смештај најстаријих корисника из категорије психогеријатрије.

У реновирање и опремање овог павиљона Завод је уложио 20 милиона динара сопствених средстава, чиме су непокретни и тешко покретни штићеници ове установе добили квалитетније услове за живот.

У току су радови на реконструкцији вешераја, у коме се дневно опере око две тоне веша. Из ресорног министарства обећана је помоћ за набавку машина, јер су оне које се сада користе старе више од 40 година. Радови би требало да буду завршени у мају.

За 2018. годину Завод има озбиљне планове. Ова установа је код ресорног министарства аплицирала за средства за доградњу првог, другог и петог павиљона, надградњу Управне зграде Завода и доградњу Регионалног центра за деменцију, а вредност пројеката процењена је на око 150 милиона динара.

Уколико средства буду одобрена, „Мале Пчелице“ ће у овој години бити највеће градилиште у Шумадији.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *