Превентивни прегледи за рано откривање тумора

У гинеколошким ординацијама у Крагујевцу годишње се обави више од десет хиљада прегледа, а међу пацијенткињама су и оне које болују од карцинома дојке.

Србија је у самом врху када је реч о овом обољењу, а у последњих неколико година, захваљујући превентивним прегледима, број откривених случајева карцинома грлића материце је у благом паду.

Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце, која се обележава од 28. јануара до 3. фебруара, у Крагујевцу ће бити реализовано неколико програма, у организацији Службе за здравствену заштиту жена.

Најучесталији малигни тумори су гинеколошки, а најзаступљенији су карциноми дојке. Према подацима Службе за здравствену заштиту жена у Крагујевцу, проценат смртности од ове малигне болести је смањен за око десетак одсто у односу на раније године, јер се пацијенткиње благовремено обраћају за помоћ лекару.

Када је реч о карциному грлића материце Србија се налази у самом врху. Од ове болести годишње живот изгуби хиљаду и по жена, а подаци говоре да свака шеста жена у Србији има гинеколошки малигни тумор.

Лекари упозоравају да свака жена мора да посети гинеколога бар једном годишње, јер су превентивни прегледи начин за утврђивање приусуства малигне болести.

Сваки карцином је излечив уколико се открије на време, па је здравствена култура жена од великог значаја у очувању здравља.

Крагујевчанке невољно говоре о својој здравственој култури, а већи део саговорница наводи да ретко одлази код гинеколога.

Иначе, најучесталије малигне болести су карцином дојке и плућа, грлића материце, дебелог црева и простате.

Превентивни прегледи и благовремено јављање лекару неће искоренити ове болести, али ће допринети успешном лечењу и продужетку животног века оболелих.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *