У најави решење великог еколошког проблема

Депонија у Јовановцу, на коју се дневно одлаже 200 тона отпада, требало би да буде санирана и претворена у постројење за механички и биолошки третман отпада.

Тиме ће пет општина привремено решити проблем одлагања смећа. О избору метода одлагања отпада, поред Крагујевчана још 2015. године одлучивали су и представници Кнића, Рековца, Тополе и  Аранђеловца.

Постројење за механички и биолошки третман отпада које би требало да “заживи” 2022. године, тврде у локалној самоуправи, коштало би 40 милиона евра.

Радове ће финансирати Република Србија, Европска унија и корисници овог постројења.

Град се одлучио за опцију делимичног третмана комуналног отпада, механичко биолошки третман сушења, а постројење за прераду отпада налазило би се на делу постојеће депоније у Јовановцу.

Јавно комунално предузеће “Шумадија Крагујевац” је 2019. године урадило пројекат санације и рекултивације несанитарне депоније Јовановац.

Ова депонија није затворена, јер није урађена нова регионална депонија, а није се размишљало о новим начинима третирања комуналног отпада.

Крагујевац ће ускоро решити велики еколошки проблем, на самом ободу центра града.

Иначе депонија у Јовановцу је отворена пре скоро 60 година и већ две деценије је спремна за затварање.

На овој депонији до сада је одложено готово три милиона кубних метара комуналног и индустријског отпада.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *