У Новој години платформа Моја средња школа и електронска замена возачких дозвола

Захваљујући платформи Отворени буџети грађанима су доступни буџети више од 90 градова и општина Србије у форми отворених података.

Буџети у формату отворених података доступни су преко адресе budzeti.data.gov.rs, а омогућавају једноставан и лако разумљив приказ буџета градова и општина у Србији, на мапи и уз одговарајућу визуелизацију.

Објављивање буџета у формату отворених података доприноси повећању транспарентности јавних финансија на локалном нивоу, а „отворени“ буџети грађанима, привреди и медијима омогућавају увид у планирање утрошка јавног новца.

Приказивање буџета у форми отворених података представља значајан искорак иницијативе отворених података у област јавних финансија, отворености и транспарентности рада градова и општина, каже директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Додаје да Портал отворених података представља отворен ресурс за све институције и грађане Србије – како за квалитетно информисање и доношење бољих одлука на основу података, тако и за креирање иновативних апликација уз помоћ нових технологија.

За 2021. годину припрема се посебна платформа Моја средња школа где ће родитељи све оно што је везано за завршетак основне школе њихове деце и упис у средње школе моћи да ураде преко интерента, без одласка у школе.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у сарадњи са министарствима ради на новим услугама и за грађане и за привреду.

Према плану развоја електронске управе, предвиђено је да се за две до три године комплетна комуникација грађана и локалне самоуправе одвија електронским путем.

То практично значи да највећи број услуга електронске управе буде доступан на мобилним телефонима или интернету и да грађани не морају уопште да одлазе на шалтере јавне управе.

Зато се убрзано ради на дигитализацији услуга на локалном нивоу, док нови Државни дата центар у Крагујевцу представља неопходну инфраструктуру за складиштење података.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.