У УКЦ Крагујевац хоспитализована 262 ковид пацијента

У Универзитетском Клиничком центру у Крагујевцу повећан је капацитет за додатних 50 места за лечење пацијената од ковида-19, а у овом тренутку шест клиника је у ковид систему у којима има укупно 360 кисеоничких места, рекао је за Танјуг директор УКЦ Крагујевац Предраг Саздановић.

„У овом тренутку хоспитализовано је 262 пацијента који су хоспитализовани са различитим клиничким сликама, од тога 42 пацијента је на интензивној нези, а 14 на респиратору”, рекао је Саздановић.

Према његовим речима, клиничке слике су такве да одговарају статусу вакцинације.

“Уколико је пацијент вакцинисан, то су најчешће у високом проценту најлакше клиничке слике са минимумом кисеоника и врло брзим отпустом. Они који су невакинисани, а ту пре свега мислим на пацијенте на интензивној нези, у 98 посто готово идентично сви невакцинисани су са најтежим клиничким сликама, са врло неизвесним исходом лечења”, рекао је Саздановић.

Он је истакао да је овај талас показао јасну дистинкцију између вакцинисаних и невакцинисих.

Посебно је указао на то да у овом тренутку и на Клиници за педијатрију има пацијента на лечењу од последица ковид-19, којих није било у већем броју у претходним таласима.

„То је директна последица заражавања унутар породица као и школских установа. На сву срећу, поред великог броја деце која су заражена у Крагујевцу, нема превише њих на хоспитализацији. Ми као регионални центар лечимо пацијенте и ван Крагујевца, а у овом тренутку хоспитализоване су две бебе и троје деце школског узраста. Сви они су у овом тренутку стабилно и добро и очекујемо њихов брзи отпуст. Слична искуства су и код наших колега у „Драгиша Мишовић“ који је такође у ковид систему“, рекао је он.

Директор Универзитетског Клиничког центра Крагујевац каже да дневно десет одсто пацијента, који су позитивни, долази на лечење и напомиње да ће тај број до краја месеца бити и већи јер још увек није достигнут пик овог таласа. Како каже и даље се бележи већи број пријема од отпуста пацијената.

„Вакцинација је показала да, када није било вакцинисних прошле године, тај проценат хоспитализованих је био преко 30 одсто. Јасно је да вакцина штити од тежих облика, али треба имати на уму и да многи пацијенти имају удружене болести које их упућују на веће компликације поред основне болести, односно ковида“, напомиње Саздановић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *