У „Заставиној амбуланти“ око 200 ковид прегледа дневно

У ковид амбуланти Завода за здравствену заштиту радника „Застава“ је у последње три недеље обављено више од 3500 прегледа, а 900 пацијената је било позитивних на корона вирус.

Свакодневно се прегледа око 200 пацијената, а свега пет одсто су вакцинисане особе.

Лекари апелују на становништво да се вакцинише, јер је евидентно да се код вакцинисаних особа јавља блажа клиничка слика.

Имајући у виду константан пораст броја прегледа и новооболелих на дневном нивоу у Крагујевцу, одлуком Штаба за ванредне ситуације, од 13. септембра поново је у функцији ковид амбуланта у оквиру Завода за здравствену заштиту радника Застава.

До данас је прегледано око 3500 људи који су се углавном жалили на повишену телесну температуру, сув кашаљ, болове у грлу и главобољу.

На срећу, тежина клиничке слике код 90 одсто прегледаних није толико озбиљна, али је 50-ак пацијената завршило на лечењу у Универзитестком клиничком центру Крагујевац.

Број прегледа у току дана је и даље велики и нема назнака да ће уследити пад.

Приметно је да је преко осамдесет одсто прегледаних испод 45 година, а ради се углавном о невакцинисаним особама.

Поред „Заставине амбуланте“ која ради од 7 до 20 сати свакога дана, у Крагујевцу се у истом периоду прегледи на ковид могу обавити у амбуланти у згради АТД-а.

Број прегледа на дневном нивоу и даље је велики и износи преко 1000, а проценат пацијената позитивних на ковид у Шумадијском округу варира од 20 до 30 одсто.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.