Ученици у улози научника ЦЕРН-а

Институт за физику Природно-математичког факултета у Крагујевцу био је домаћин 15. Међународног Мастеркласа за средњошколце.

Ученици 3. и 4. разреда средњих школа из Крагујевца, Горњег Милановца, Ужица и Краљева, присуствовали су предавањима стручњака ЦЕРН-а и били у улози истраживача, трагајући за новим честицама.

Србија, као равноправна чланица Европске организације за нуклеарна истраживања ЦЕРН, добила је могућност организовања Међународног Мастеркласа, који се ове године 15. пут организује на Природно математичком факултету у Крагујевцу.

Циљ предавања, које држе стручњаци ЦЕРН-а је да ученици широм света добију прилику да, на један дан, буду у улози научника који откривају тајне елементарних честица.

Део Мастеркласа подразумева и упоређивање резултата које ученици из Србије добијају мерењем са резултатима учесника из других земаља широм света.

Поред неколико предавања, у која су укључени и професори Института за физику, у току Мастеркласа, реализована је и видео посета ЦЕРНУ, где су присутни уживо видели садржаје истраживачког центра, акцелераторе, судараче као и услове у којима истраживачи, у овом престижном научном центру, раде.

Ове године, за Мастерклас на Природно математичком факултету, пријавило се 45 ученика из Крагујевца, Горњег Милановца, Ужица и Краљева, који су на један дан били део научне елите и активно учествовали у анализи реалних експеримената из ЦЕРН-а.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *