Ученици учествују у планирању локалног буџета

Пројекат „За одговорну власт“ Америчке агенције за међународни развој и града Крагујевца омогућио је ученицима крагујевачких средњих школа да први пут учествују у јавној расправи о буџету града за наредну годину.

Средњошколци ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка школама.

Укључивањем ученика средњих школа у консултације о градском буџету унапређује се активизам младих у локалној заједници и јача поверење у демократске процесе непосредног одлучивања.

Ученици ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да на тај начин изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију.

Предлози са највише гласова биће послати Градској управи на разматрање и укључивање у буџет града за 2021. годину.

У реализацији ових активности учествује шест крагујевачких средњих школа.

Град Крагујевац и УСАИД обезбедили су по 500.000 динара за најбоље иницијативе, док ће ђачки парламенти донети одлуку који ће пројекти бити финансирани у наредној години.

Ученици сматрају да је највећи проблем додатна опрема и уређење фискултурних сала, сређивање учионица, набавка клима уређаја и нових табли.

Осим крагујевачких и средњошколци из још 19 школа у Новом Пазару, Сремској Митровици, Сомбору и Димитровграду биће непосредно укључени у предлагање и избор пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *