Учешће ФМН на 60. карцеролошкој недељи

У Београду се од 29. новембра до 2. децембра одржава јубиларна 60. канцеролошка недеља, у организацији Канцеролошке секције Српског лекарског друштва.

Током трајања скупа, који је окупио преко хиљаду учесника и око 40 предавача из земље и иностранства, говори се и најновијим достигнућима и знањима из облсти онкологије, али и сарадњи удружења пацијената и лекара у циљу побољшања лечења и превенције канцеролошких обољења.

У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36 хиљада ново откривених случајева малигних болести, док од рака умре више од 20 хиљада људи.

Статистика је алармантна јер се Србија, према најновијим проценама, међу 40 земаља Европе, сврстава у групу земаља са средњим ризиком обољевања али, нажалост, по стопи умирања од карцинома смо на другом месту, одмах након Мађарске.

Значај овог скупа, који је први пут захваљујући предавачима из иностранства, проф. др Жозефу Глигорову, онкологу са чувеног Универзитета Сорбона, проф. др Јазану Масанату из Енглеске, онкопластичном хирургу и многим дугима, је тиме већи јер је попримио међународни карактер и омогућио свим учесницима да се упознају са најновијим терапијским могућностима у лечењу различитих малигних обољења.

Секретар Карцинолошке секције СЛД, са Института за онкологију и радиологију Србије, др Нада Сантрач истакла је значај 60. канцеролошке недеље која је окупила преко 1000 учесника а то су онколози, хирурзи, медикални онколози, радиациони онколози, терапеути али и представници удружења оболелих од карцинома где се разговара о новим дијагностичким и терапијским процедурама у лечењу малигних болести и траже начини да се неславна статистика, када је реч о обољевању и смртности од рака, у нашој земљи поправи.

Студенти носе позитивна искуства током трајања конгреса, а неки од њих планирају да се у делу науке у наредном периоду баве управо карциномима дојке.

Шеф катедре за онкологију на Факултету медицинских наука, хирург-онколог проф. др Марко Спасић истакао је да је јако јако важно што је руководство факултета препознало значај овог скупа за студенте, али и да поред њих велики број лекара који се баве лечењем онколоших пацијената, међу којима је и велики број полазника субспецијалистичких студија онкологије ФМН, учествује на конгресу

ФМН су, поред проф. Спасића на конрегу преставили и медикални онколог др Јасимина Недовић, доц. др Неда Милосављевић радиоациони онколог, др Владимир Тврдишић, хирург и специјализант хирургије др Стефан Јаковљевић.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *