Учионица на отвореном у оквиру Правног факултета

Правни факултет обележио је 44 године рада и 180 година од оснивања правног одељења на Лицеју, чиме је почело високо образовање у Србији и тада престоном Крагујевцу.

Потом је Лицеј пресељен у Београд, а тиме и образовање правосудних кадрова.

Године 1972. у Крагујевцу се отвара одељење београдског Правног факултета, а 4 године касније самостална високошколска установа.

У измењеним околностима и у складу са епидемиолошком ситуацијом, Дан факултета је обележен промоцијом Учионице на отвореном и новог књижевног фонда, у присуству ректора Универзитета, гостију из правосуђа и најбољих студената.

Са само три смера, а један од њих било је изучавање правне науке, у Србији је почело високообразовање, у Крагујевцу, на Лицеју.

Тада је професор права био један од највећих интелектуалаца тог доба Јован Стерија Поповић, који је потом био и министар, организатор средњошколске наставе, оснивач српске Академије наука, Народне библиотеке и Народног музеја.

Њему у част одржано је и прво предавање поводом јубилеја.

Скоро два века касније, наставни кадар и студенти излазе из учионица и наставу организују на отвореном.

Учионица на отвореном, у простору Правног факултета опремљена је са 40 места које ће користити студенти овог, али и свих осталих факултета и средњих школа уколико искажу интересовање.

Извођење наставе у оваквим условима је од посебног значаја, с обзиром на то да се сада свуда примењују епидемиолошке мере.

Учионицу су опремили донатори – предузетници из Крагујевца, Тополе, Аранђеловца, Адвокатске коморе града. Њима су додељене медаље захвалнице факултета, док је печат Лицеја у бронзипоклоњен Ректорату.

Свечаност обележавања јубилеја настављена је промоцијом новог фонда библиотеке немачке правне литературе. Донација је вредна 53 хиљаде евра, а захвалност донатору упућена је путем видео позива.

Правни факултет је развио сва три модела наставе. Редован, онлајн, и комбиновани. Надају се потпуном повратку на стари режим.

Од почетка епидемије Правни факултет није имако ниједног ковид позитивног студента, али је троје било у самоизолацији због контакта са позитивним особама.

За њих је факулетет организовао додатне испитне рокове.

Овом приликом, ректор Универзитета је нагласио да је Правни факултет један од малобројних који своје најбоље студенте оставља под својим кровом и радно их ангажује, као и да ће Универзитет и убудуће подржавати све иницијативе правника.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *