Уједи инсеката током лета

Дуги летњи дани и топле вечери људима омогућавају дужи боравак и бављење многобројним активностима на отвореном.

Међутим, то са собом носи и одређене неугодности попут сусрета са различитим инсектима, који су у ово доба године најактивнији.

А то су комарци, крпељи, пчеле, осе и бумбари.

Ове године, долазак лета у наше крајеве пропраћен је обилним падавинама и влагом што погодује разможавању инсеката, највише комараца.

Почетни контакт са инсектом може бити болан и праћен је реакцијом на отров који у кожу улази кроз уста или жаоку инсекта.

У највећем броју случајева убоди и уједи инсеката изазивају блаже реакције, које пролазе у року од пар сати или дана не остављајући последице.

Међутим, у неким случајевима код посебно осетљивих особа, убод пчеле осе или стршљена може изазвати јаче алергијске реакције које могу бити опасне по живот, док су комарци преносиоци различитих заразних болести, попут грознице Западног Нила.

Такође, ујед зараженог крпеља може довести до Лајaмске болести која, уколико се на време и на адекватан начин не лечи, може оставити озбиљније последице.

Контакти са инсектима се не могу у потпуности избећи.

Особе које проводе више времена на отвореном, нарочито у руралним и шумовитим срединама су у већем ризику, а код деце и старијих особа се чешће јављају реакције на убоде или уједе.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *