Укинута полицијска пратња камионима у транзиту

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је од данас укинута полицијска пратња камионима у транзиту кроз Србију, што ће омогућити бржи превоз робе до крајњих купаца.

Михајловић је навела да је Министарство покренуло иницијативу ка Словенији и Хрватској да и они донесу исту меру, како би и грађани Србије, као и других земаља у окружењу, брже добијали робу и намирнице.

Србија је направила први корак и верујемо да ће и наше колеге из региона, са којима смо имали добру и интензивну сарадњу од почетка кризе изазване пандемијом коронавируса, ускоро донети сличне мере, оценила је потпредседница Владе.

Она је додала да су ове мере припремљене у координацији са Министарством унутрашњих послова, односно управама саобраћајне и граничне полиције, са којима Министарство интензивно сарађује на обезбеђивању несметаног кретања теретног друмског саобраћаја у условима епидемије.

Према њеним речима, ове мере имају двојаку корист јер ћемо, с једне стране, имати убрзан транзит кроз Србију, а с друге мање оптерећивање припадника МУП-а због пратње конвоја камиона.

Такође, како је додала, краће задржавање камиона на границама и значајно скраћење укупне дужине путовања важно је и због безбедности у саобраћају, јер су возачи путовали и до три дана кроз Словенију, Хрватску и Србију, када се рачуна и чекање на граничним прелазима да се формирају конвоји.

Потпредседница Владе је истакла да је од 13. марта до данас у 7 часова у Србију ушло укупно 45.565 камиона, од чега 23.601 за тржиште Србије, а 21.964 у транзиту.

Михајловић је указала на то да су мере које је увела Србија усклађене и са одлукама Европске комисије о олакшању транспорта терета и увођењу посебних мера за то, као што су зелени коридори, односно транзитни коридори који ће максимално бити растерећени заустављања возила, као и максимално коришћење електронских докумената због мањег контакта возача са другим лицима.

За камионе у транзиту, како је навела, дефинисани су и транзитни правци, а заједно са Министарством рударства и енергетике утврђено је укупно девет бензинских станица на којима ће теретњаци моћи да се задржавају.

Бензинске станице биће видно означене таблом са натписом “ТРАНЗИТ“, а биће одштампани и леци са информацијама на седам језика које ће возачи добијати на уласку у Србију, а на којима ће бити и мапа Србије са путним правцима на којима су означене локације пумпи на којима могу да наточе гориво.

Дежурне бензинске станице за камионе у транзиту биће распоређене дуж најфреквентнијих транзитних праваца, радиће 24 часа дневно, уз све потребне садржаје за теретна возила и возаче, укључујући велике паркинге за камионе, храну и кафу за понети, пуњење ТАГ уређаја, бежични интернет и мењачнице.

Реч је о следећим бензинским станицама:

– MOL Serbia у непосредној близини ГП Хоргош, у смеру изласка из Србије ка Мађарској,

– MOL Serbia у непосредној близини ГП Хоргош, у смеру ка Београду,

– MOL Serbia у близини ГП Батровци, у смеру ка Хрватској,

– OMV Serbia у близини ГП Батровци , 29 километара након уласка у Србију,

– ССГ Наис, Ниш, ГАЗПРОМ,

– ССГ Фонтана, Ниш, ГАЗПРОМ,

– ЕКО Сопот, Мали Пожаревац,

– ЕКО Врчин,

– ССГ Пријепоље, НИС.

ИЗВОР: www.srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *