Умереност у јелу и пићу током празника

Иако се за Нову годину и Божић храна припрема у великим количинама и то углавном она калорична, треба се ипак придржавати основних савета лекара и бити умерен у њеном конзумирању.

Ови савети посебно се односе на хроничне пацијенте, али свакако би требало да их се придржавају и здраве особе.

Лекари сваке године саветују грађанима да током празника посебно воде рачуна о исхрани и да буду умерени у њеном конзумирању, јер је тих дана све слатко.

Ипак, искуства показују да је повећан број пацијената који се после празника јављају са тегобама, попут надутости, болова у стомаку или повишеног крвног притиска.

Када говоримо о навици да се за празник мало више попије, наша саговорница препоручује да се треба задржати на једној чаши аперитива и једној чаши вина или било којег другог алкохолног пића, али не више од тога.

Они који су постили током Божићног поста посебно треба да воде рачуна када почну да конзумирају мрсну храну.

Зато лекари инсистирају на умерености, која подразумева да се на пример прескочи предјело, а да се након супе или чорбе изабере само једно главно јело – или сарма или печење, што признаћете и није баш лако када су очи гладне.

Уколико желимо да избегнемо тегобе од претеране количине хране, које знају и те како да намуче, онда су ови савети драгоцени.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *