Уметничко дело Крагујевчанина

Зграда Легата академика Николе Коке Јанковића која се налази поред правног факултета и зграде ректората је завршена.

Њен изглед осмислио је крагујевчанин Зоран Гагић, архитекта који је већи део радног века провео у Паризу.

Занимљиво је да је један од наших најпознатијих српских вајара, академик Никола Кока Јанковић још за живота изразио је жељу да свој спомен који је оставио граду Крагујевцу пројектује Зоран Гагић.

Познат углавном само стручној јавности, овај успешни суграђанин је двадесет година био један од водећих архитеката у Француској где је водио Архитектонски биро и радио пројекте у заштићеним деловима Париза.

Архитекта Зоран Гагић каријеру у Европи започео је у једној од највећих француских грађевинских фирми у Фанцуској где је врло брзо напредовао.

Великом упорношћу и љубављу према послу врло брзо успева да отвори свој биро и са колегом из Београда добија послове пројектовања више значајних објеката у заштићеним деловима Париза.

Као члан Удружења архитеката у Паризу добијао је неке од најодговорнијих задатака па је тако са својим тимом пројектовао три фудбалска стадиона, фабрике за пречишћавање одпадних вода у Швајцарској али и изградњу хотела у Тихом океану.

Академик Никола Кока Јанковић као члан Српске академије науке и уметности свом родном граду Крагујевцу и Универзитету поклонио је своја вајарска дела и друге уметничке предмете из своје збирке уз жељу да се сагради посебан објекат за ту намену.

Инсистирао је да после неуспешног конкурса пројекат изградње ради управо архитекта Зоран Гагић.

Објекат у близини крагујевачког Универзитета украсио је академски део града и својом специфичношћу, отвореним простором И природним материјалима оставио утисак уметничког дела вредног назива И намене са којом је и направљен.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *