Уметност на инклузиван начин

Окружна организација Свеза слепих Србије Крагујевац је у оквиру пројекта „Светлост у тами“ угостила казалиште „Нови живот“ из Загреба.

У Позоришту за децу и младе и Књажевско-српском театру изведене су две представе за децу и одрасле.

Пројекат „Светлост у тами“ имао је за циљ да први пут крагујевачкој публици представи позоришну уметност на инклузиван начин.

Главни актери професионални глумци из Загреба – слепа и слабовида лица, извели су представу „Бијели клаун“ намењену млађој публици и представу за одрасле „Не дај се Њофра!“.

За особе са сензорним оштећењем вида, путем уређаја су аудио дескриптивно описана дешавања на сцени док је за глува лица обезбеђен тумач који је преводио представу на знаковни језик.

Извођење две представе позоришта „Нови живот“ само је наставак дугогодишње сарадње Савеза слепих Србије и Хрватске.

Пројекат „Светлост у тами“ је један од међународних пројеката који је реализован уз подршку града Крагујевца.

Представе нису намењене само слепима па су тако у публици били и други заинтересовани грађани који воле позоришну уметност и имају интересовање за инклузивну културу.
.
Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *