Унапређење живота Рома у Крагујевцу

Екуменска хуманитарна организација већ 26 година се у цивилном сектору бори против сиромаштва, ради на поштовању људских права, помаже осетљивим групама.

Један од најдуготрајнијих програма који је рађен у неколико циклуса је инклузија Рома.

Нови циклус који обухвата период од 2019. до 2022. године почиње позивом за одабир партнерских општина и градова.

Представници ове хуманитарне организације представили су у Крагујевцу области у којима може да се спроведе пројекат.

Представнци ромских организација сугеришу да би овдашња локална самоуправа могла да аплицира за комунално уређење Лицике, Кормана као и увођење ромске деце у предшколски систем образовања.

Јавним позивом бира се 10 јединица локалних самоупрва на територији Србије у којима ће се унапредити живот Рома и осталих осетљивих група грађана.

Општи циљ је унапређење друштвене инклузије, а наведени циљ биће постигнут кроз рад у три области: унапређење услова становања и озакоњење, подршка капацитету образовања и међусекторкса сарадња.

Представници Ромских организација очекују да се град Крагујевац одазове јавном позиву, с обзиром на то да поседује Локални акциони план за решавање највећих проблема маргиналних група становништва.

Наведене области у којима Екуменска хуманитарна организација има намеру да имплементира пројекат, односно образовање,становање и запошљавање Рома, заправо су и даље највећи проблеми у свим јединицама локалних самоуправа.

Пројекат реализују Екуменска хуманитарна организација у партнерству са ХЕКС- ЕПЕР организцијом из Швајцарске.

Укупни износ обезбеђених средстава за реализацију пројектних активности за период од 2019. до 2022. године износи 30 милиона динара.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *