УНИЦЕФ испоручио транспортно возило Центру за неонаталогију у Крагујевцу

Центар за неонаталогију у Крагујевцу добио је амбулантно возило намењено превозу превремено рођених и болесних беба из породилишта у региону до Центра за неонатологију и других релевантних дечјих болница у Србији.

Санитет вредан више од 10 милиона динара обезбеђен је захваљујући донацији компаније Делез Србија УНИЦЕФ-у и кампањи „Тако мали да би у срце стали“, која је покренута са циљем опремања и модернизације неонаталних јединица у Србији.

Центар за неонатологију Клинике за педијатрију УКЦ Крагујевац брине о најосетљивијим бебама из централне, делом југозападне и делом источне Србије.

Покрива чак 14 породилишта и ка њима гравитира два и по милиона становника.

Тренутно се на неонаталном одељењу у Крагујевцу, 32 бебе, уз неуморну подршку лекара, боре за сваки удах.

Директорка Клинике за педијатрију, проф. др Анђелка Стојковић се захвалила УНИЦЕФ-у који препознаје да је улагање у децу од најранијег доба улагање у најважнији ресурс сваке нације.

Годинама уназад УНИЦЕФ улаже у унапређење рада неонаталне службе кроз обезбеђивање најсавременије опреме, обуке лекара и других медицинских радника и стварање услова за емотивну подршку и континуитет контакта родитеља и њихове новорођене деце.

Ова улагања интензивирана су у време пандемије, јер једино правовремена подршка превремено рођеним и болесним бебама може да им омогући да преживе и да напредују.

Зато је у првом таласу пандемије, УНИЦЕФ између осталог обезбедио 12 неонаталних респиратора, а прошле године и другу неопходну опрему за неонаталне интензивне неге у Београду, Нишу, Новом саду и Крагујевцу.

Поред транспортног возила, обезбеђена су и два апарата за терапијску хипотермију новорођенчади која се приликом доласка на свет суочавају са мањком кисеоника, који су прошле године добили Центар за неонаталогију у Крагујевцу и Институт за здравствену заштиту деце и омладине из Новог Сада.

Део донације намењен је и подизању капацитета лекара и стручног особља како би достигли највише стандарде у развојној нези превремено рођених беба.

Од 2017. године, када је УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством здравља започео интензивну подршку унапређењу рада неонаталних јединица у Србији, како би превремено рођена и болесна новорођенчад добила адекватну подршку да би преживела и напредовала, УНИЦЕФ је уложио скоро 62 милиона динара у њихово опремање.Кампања „Тако мали да би у срце стали“ је наставак заједничког рада.

УНИЦЕФ је прошле године, уз подршку 250 малих и средњих предузећа и више од пет хиљада појединца испоручио изузетно вредну опрему, врдну преко 40 милиона динара која је намењена спашавању живота превремено рођених беба, које се већ од тренутка доласка на свет, огромном снагом, боре да преживе.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.