Универзитет у Крагујевцу обележио 43 године постојања

Универзитет у Крагујевцу обележио је 43 годинe постојања у присуству академске јавности, представника локалне самоуправе, привредника, запослених и студената Универзитета.

Индустријски, друштвени и културни развој града неодвојив је од крагујевачког Универзитета.

У току ове академске школске године очекује се реализација низа програма и активности, попут: отварања легата Николе Коке Јанковића, Центара изврсности, нових студиских програма.

Иначе, слава Универзитета је Свети апостол и јеванђелиста Јован Богослов.

Екископ шумадијски Јован са свештенством је обавио резање славског колача.

Далеке 1838. године у Крагујевцу је указом кнеза Милоша Обреновића основан Лицеј Књажевства Сербског.

Била је то прва високошколска установа у модерној Србији.

Увођењем високошколског образовања и Србија се устројила као модерна европска држава.

На темељима Лицеја створен је београдски Универзитет. 21. маја 1976. године настао је Универзитет у Крагујевцу.

Данас, у свом саставу има 12 акредитованих факултета са статусом правног лица у шест градова централне Србије: Крагујевцу, Чачку, Јагодини, Краљеву, Ужицу и Врњачкој Бањи.

Крагујевачки Универзите обележио је 43 године свог постојања и крсну славу Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова. Добро трасиран пут успеха наставља и у будућем периоду.

На више од 120 студијских програма који се изучавају на свим нивоима на факултетима крагујевачког Универзитета, студира преко 20 хиљада студената.

Студијске програме реализује више од хиљаду наставника и сарадника и 600 истраживача.

Крагујевачки академци су препознатљиви као добри кадрови па се и пре завршених студија послодавци интересују за њихово стипендирање, а пре завршених студија најбољим високошколцима је обезбеђен посао у великим компанијама.

До радних места лако долазе академци који се школују у на Факултету инжењерских наука, Економији, Природно математичком факултету.

Крагујеваки Универзитет са поносом наводи да је за наставни кадар и младе научнике обезбедио преко 200 станова чију је изградњу финансирала Влада Републике Србије

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *