Универзитет у Крагујевцу поништио дипломе медицинским сестрама из Хрватске

Универзитет у Крагујевцу, поништио је 22 дипломе медицинским сестрама, које је издао Факултет медицинских наука у Крагујевцу, студентима из Хрватске.

Реч је о медицинским сестрама, које су наставу похађале у Пули, на студијском програму за струковне студије медицинских сестара који су изводили Универзитет у Зеници и Европски центар за мир и развој.

Студије нису биле легалне, јер их је забранило Министарство просвете Републике Хрватске.

После забране извођења наставе у Пули, студенти прелазе на Факултет медицинских наука у Крагујевцу и уписују трећу годину студија, без нострификовања уверења о претходно положеним испитима.

Студије су се одвијале упериоду од 2011, а спорне диломе су издате 2014 године.

Иначе, Европски центар за мир и развој, како нам је потврђено РТС-у на крагујевачком Универзитету, нема дозволу за рад, нити акредитацију за извођење студијских програма у Србији.

Генерални секретар Универзитета у Крагујевцу, Марко Лукић, каже за РТС да су у процедури провере је још 22 особе која су завршила исте студије.

“У наредном периоду очекујемо одлуку и по основу њихових диплома.

Поред струковних сестара, поништена је и једна докторска дисертација, такође по основу студијског програма који је нелегално извођен у Републици Хрватској, и у процедури провере је 15 докторских дисертација за особе са подручја Косова и Метохије и Републике Македоније за које постоји сумња да су су стекле дипломе на Универзитету у Крагујевцу, без уписа на претходне студијске програме и без дозволе за рад за извођење истих- каже Лукић.

Сву документацију око спорних дипома, Универзитет у Крагујевцу предао је полицији, ради предузимања даљих радњи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *