Уређење језера Бубањ на Светски дан чишћења

Светски дан чишћења је највећа волонтерска еколошка акција која се организује широм света више од 10 година са циљем да мотивише појединце и организације да учествују у решавању проблема загађења животне средине отпадом.

Јавно комунално предузеће „Шумадија Крагујевац“ се и ове године, у сарадњи са волонтерима, еколошким удружењима, школским секцијама и љубитељима природе, придружило обележавању Светског дана чишћења, акцијом уређења зелених површина око језера „Бубањ“.

Нису сви пажљиви према природи и средини у којој живимо, па често можемо да видимо отпад у зеленим оазама. Oни који воле природу окупили су се на језерфу „Бубањ“ како би покупили отпад са зелених површина.

Због епидемије изазване корона вирусом, градско комунално предузеће није Светски дан чишћења обележило на начин како је то радило ранијих година, уз присуство великог броја активиста, еколошких удружења и љубитеља природе.

Акција уређења зелених површина на језеру „Бубањ“ организована се са мањим бројем учесника уз поштовање свих прописаних превентивних мера заштите.

Допринос заштити животне средине може да пружи сваки појединац, тврде организатори. Највећу препреку, међутим, представља недовољно развијена еколошка свест код већине грађана.

Језеро „Бубањ“ се налази у ужем градском језгру и представља зелену оазу мира и бег од ужурбаног живота у центру града.

Један о главних циљева међународне еко-кампање, која се као Светски дан чишења обележава у 150 земаља света сваке треће суботе у септембру, је да се кроз организацију оваквих акција пробуди волонтерски дух код младих и подстакну их на еко-активизам.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *