Ургентна реакција након пријаве насиља у породици

У склопу међународне акције „16 дана активизма против насиља над женама“, удружења „Оаза сигурности“ и „Алтернативни круг“ организовали су јавну дебату о ефектима новог Закона о спречавању насиља у породици.

Циљ новог Закона о спречавању насиља над женама је да оснажи жртве насиља и пружи им адекватну заштиту.

Крагујевац је један од водећих градова у Србији по броју пријављених случајева породичног насиља, а дебата је била прилика да се јавност упозна са новим Законом.

Закон о спречавању насиља над женама примењује се од јуна 2017. године. Он предвиђа, одмах након пријаве насиља, повезивање свих институција од полиције, преко тужилаштва и суда до Центра за социјални рад.

Дебата на ову тему организована је ради боље информисаности жртава насиља и целокупне јавности о примени Закона.

Институције које су повезане у организовани систем, дужне су да реагују правовремено и ургентно при пријави насиља у породици.

Међународна акција „16 дана активизма против насиља над женама“ обележава се већ 27 година од 25. новембра до 10.децембра.

Ову кампању обележава преко пет хиљада организација у више од 180 земаља широм света.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *