Већина школа у Крагујевцу има кухињу где се свакодневно припрема ђачка ужина. Међутим, тај оброк једе сваки трећи ученик.
Продавнице и киосци брзе хране су места која ђаци најчешће посећују приликом куповине оброка током одмора.
У Основној школи „Милутин и Драгиња Тодоровић“ оброци се свакодневно спремају у школској кухињи, а најмлађим ученицима сервирају у трпезарији.
Коришћењем ђачке ужине у школи, деца конзумирају здрав оброк, а поштују се и одређена правила понашања, почев од редовне хигијене руку до правилне употребе прибора.
На први звук звона за велики одмор, деца су већ у дворишту школе. Већина њих купује у киосцима брзе хране, док други ипак стају у ред за ужину.
Ђачка ужина састоји се од пецива и чаја, јогурта или сока. Малишани из боравка који похађају целодневну наставу у основној школи „Милутин и Драгиња Тодоровић“, свакодневно конзумирају разноврсну храну која се спрема у школској кухињи, а доручак, ужина и ручак сервирају се у трпезарији.
У школи „Милутин и Драгиња Тодоровић“ трећина ученика користи ђачку ужину, која месечно кошта око 1000 динара.
По речима директора школе Драгана Павловића, није проблем да ли деца ужинају оно што се прави у школској кухињи или не, већ да ли се школарци здраво хране, шта уносе и где излазе из школе како би купили доручак.
Продавци који раде у оближњим продавницама нису хтели пред камере, али кажу да деца највише купују грицкалице.
Иначе, у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ строго се води рачуна о контроли намирница, тако да Институт за јавно здравље више пута годишње контролише намирнице, кухињски инвентар и храну.
Куповина нездравих оброка и конзумирање висококалоричне хране воде у гојазност, дијабетес и болести срца, упозоравају лекари.
Школе апелују на родитеље да уколико деца не желе да се хране у школи, родитељи преузму улогу и свакодневно им припремају здрав оброк који ће ужинати за време одмора.
Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.