Услуге ђачких кухиња користи тек сваки трећи ученик

Већина школа у Крагујевцу има кухињу где се свакодневно припрема ђачка ужина. Међутим, тај оброк једе сваки трећи ученик.

Продавнице и киосци брзе хране су места која ђаци најчешће посећују приликом куповине оброка током одмора.

У Основној школи “Милутин и Драгиња Тодоровић” оброци се свакодневно спремају у школској кухињи, а најмлађим ученицима сервирају у трпезарији.

Коришћењем ђачке ужине у школи, деца конзумирају здрав оброк, а поштују се и одређена правила понашања, почев од редовне хигијене руку до правилне употребе прибора.

На први звук звона за велики одмор, деца су већ у дворишту школе. Већина њих купује у киосцима брзе хране, док други ипак стају у ред за ужину.

Ђачка ужина састоји се од пецива и чаја, јогурта или сока. Малишани из боравка који похађају целодневну наставу у основној школи “Милутин и Драгиња Тодоровић”, свакодневно конзумирају разноврсну храну која се спрема у школској кухињи, а доручак, ужина и ручак сервирају се у трпезарији.

У школи “Милутин и Драгиња Тодоровић” трећина ученика користи ђачку ужину, која месечно кошта око 1000 динара.

По речима директора школе Драгана Павловића, није проблем да ли деца ужинају оно што се прави у школској кухињи или не, већ да ли се школарци здраво хране, шта уносе и где излазе из школе како би купили доручак.

Продавци који раде у оближњим продавницама нису хтели пред камере, али кажу да деца највише купују грицкалице.

Иначе, у ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић” строго се води рачуна о контроли намирница, тако да Институт за јавно здравље више пута годишње контролише намирнице, кухињски инвентар и храну.

Куповина нездравих оброка и конзумирање висококалоричне хране воде у гојазност, дијабетес и болести срца, упозоравају лекари.

Школе апелују на родитеље да уколико деца не желе да се хране у школи, родитељи преузму улогу и свакодневно им припремају здрав оброк који ће ужинати за време одмора.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *