Успешна година за Универзитет у Крагујевцу

Сви факултети Универзитета у Крагујевцу су, упркос пандемији корона вируса, успешно су радили у 2020. години.

Како се епидемија вируса ширила и како је због заражавања било неопходно спречити већа окупљања у затвореном простору, прешло се на онлајн наставу, а сви међународни пројекти такође су организовани преко интернет платформи.

Током предходне године највише су били ангажовани професори и сарадници Факултета медицинских наука, а многи од њих су радили и још увек раде у ковид центрима Клиничког центра.

Велики допринос дали су и професори, сарадници и студенти Факултета инжењерских наука који су учествовали у изради визира и 3Д респиратора.

Наставни кадар Факултета медицинских наука – професори, сарадници и научни радници ангажовани су у неколико ковид клиника у Клиничком центру у Крагујевцу.

Многи од њих водили су дуготрајну и тешку борбу са ковидом 19 која је, током неколико таласа инфекције вирусом корона, била исцрпљујућа за здравствени систем.

Значајан допринос у борби против корона вируса дао је и Факултет инжењерских наука који је направио визире који штите од заражавања корона вируса, 3Д респираторе, али и инжењерски софтвер програм који има велику улогу у дијагностици и праћењу инфекције.

Настава за студенте је организована онлајн, а са радом није престајао ни научно- истраживачки рад и ангажовање учесника у међународним пројектима.

Година која је пред нама је непредвидива због корона вируса. Ипак, планови крагујевачког Универзитета су и у 2021. амбициозни.

Универзитет у Крагујевцу први је у Србији у развоју компјутерских игара и важан је ресурс у развоју дигиталне Србије, али и када је реч о вештачкој интелигенцији.

Изградња Научно-технолошког парка који ће се градити на потезу Собовица, недалеко од комплекса Минд групе и Сименса, наставак радова на изградњи Центара изврсности и сарадња са Државним дата центром који је недавно отворен у Крагујевцу стварају тесну везу крагујевачког Универзитета са приватним индустријским центрима, локалном самоуправом и државом.

У овој години биће настављени и међународни пројекти, а у плану Универзитета у Крагујевцу је развој домаћих стручних часописа у којима ће се објављивати научни радови.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *