Успешно спроведена нова процедура у лечењу пацијената са хипертензијом

У Универзитетском клиничком центру Крагујевац уведена је нова процедура у интервентној кардиологији у лечењу пацијената са хипертензијом.

До сада се лечење хипертензије радио таласима примењивало само на Интитуту за кардиоваскуларне болести Дедиње, а убудуће ће и пацијенти из Шумадисјког округа имати могућност да се лече помоћу најновијих технологија.

Артеријска хипертензија је једна од најчешћих болести данашњице.

Узрок њеног појављивања до сада није познат, а симптоми могу бити главобоља, зујање у ушима, вртоглавица.

У већини случајева пацијенти немају никакве симптоме, због чега ову болест називају и „тихи убица“. Представља најзначајнији фактор ризика за низ кардиоваскуларних обољења.

На Клиници за кардиологију Универзитетског клиничког центра спроведена је минимално инвазивна метода лечења хипертензије помоћу које се код пацијента постиже ефикасније снижавање притиска.

Овом методом, у комбинацији са медикаментозном терапијом, код пацијената се у значајној мери смањује проценат ризика од кардиоваскуларних обољења. Након Београда, ова процедура ће се спроводити и у Крагујевцу.

Сваки пацијент који буде потвргнут реналној денервацији, пре интервенције биће прегледан од стране вишечланог конзилијума.

Ова процедура се у комплетном износу рефундира из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *