Успешно завршено полагање теста из матерњег језика у Крагујевцу

За више од 1.600 свршених осмака из Крагујевца данас је почело полагање мале матуре.

Тродневни завршни испит почео је тестом из српског језика, док ће се сутра 28. јуна, полагати тест из математике, а дан касније и комбиновани тест из хемије, физике, историје, географије и биологије.

Ове године, због дојава о бомбама, број школа у којима је организовано полагање je практично преполовљен, па се на територији Србије, уместо у 1.260, полагање мале матуре обавља у 522 школе.

Први дан полагања је протекао без проблема.  

Тестом из српског језика почело је полагање мале матуре за 2.593 свршена основца са територије Шумадијског управног округа.

Малу матуру осмаци полажу три дана – 27, 28. и 29. јуна.

Мали матуранти су имали могућност да за два сата, одговоре на 20 питања која, према њиховим речима, нису била тешка.

Највећи број задатака је био на заокруживање, што ђацима у многоме олакшава тест.

Већина ученика се за полагање мале матуре припремала месецима, док има и оних који сматрају да припрема није била неопходна.

Због недавних дојава о постављеним бомбама у готово свим школама широм Србије, завршни испит се организује у посебним условима.

У складу са одлуком Републичке уписне комисије, знатно је смањен број образовних установа у којима се одвија полагање тестова.

Ученици Основне школе „Светозар Марковић“ из Крагујевца полагали су тест из српског језика у просторијама Средње стручне школе.

Први дан мале матуре протекао је у најбољем реду, а завршни тест полагао је 101 ученик.

Ресорно Министарство је нагласило да ће школе током сва три дана одржавања мале матуре бити безбедне и да је са МУП-ом разрађен оперативни план како би полагање протекло у најбољем реду.

Министар просвете Бранко Ружић позвао је ученике осмог разреда да буду сталожени и да немају трему и нагласио да је мала матура круна образовног система.  

Прелиминарни резултати завршног испита биће доступни на порталу Моја средња школа 1. јуна, док ће коначна ранг листа бити објављена 5. јула.

Листа жеља моћи ће да се поднесе такође путем овог портала, уз могућност неограниченог броја измена и допуна до 6. јула, док ће се 13. јула на порталу наћи листа распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.