Усвојен план за бољи положај особа са инвалидитетом

Чланови Градског већа усвојили су Локални акциони план за унапређење положаја особа са инвалидитетом, за период 2018 – 2020. године.

Реч је о краткорочном развојном документу који садржи специфичне циљеве, мере и активности за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Идентификоване су четири области у којима се сусрећу са одређеним проблемима: приступачност, социјална и здравствена заштита и запошљавање.

У области приступачности планирана је израда приступних стаза и рампи, затим, израда тактилних стаза за слепе особе на фреквентним местима у граду, као и повећање броја звучних семафора.

Предвиђено је обарање ивичњака на свим пешачким прелазима у центру града и у одређеним насељима где се налазе удружења особа са инвалидитетом, израда прилазних стаза и рампи за стамбене зграде у којима живе особе са инвалидитетом, као и повећање броја јавних посебних паркиралишта за особе које користе инвалидска колица.

Међу плановима је звучна најава станица у аутобусима јавног градског превоза, као и најмање по један нископодни аутобус на свим линијама у граду.

Низ мера предвиђен је у и области социјалне заштите и запошљавања особа са инвалидитетом.

Градско веће је донело и закључак о покретању иницијативе за израду Плана детаљне регулације просторне културно историјске целине „Комплекс Војно – техничког завода у Крагујевцу“ – зона 1, површине 36 хектара, чији је циљ заштита, урбана обнова, рехабилитација, пренамена и интеграција простора у јавни живот града.

Чланови већа дали су сагласност на закључење Уговора о давању на коришћење четири Ватрогасна возила из донације Blaythswood Care Србија из Врњачке бање Министарству унутрашњих послова – Сектору за ванредне ситуације – Управи у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

One thought on “Усвојен план за бољи положај особа са инвалидитетом”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *