Усвојене одлуке о додели јавних признања Града

Одлуком одборника Скупштине града звање „Заслужни грађанин града Крагујевца“ понеће крагујевачки глумац Мирко Бабић и Талал Елзик, почасни конзул амбасаде Палестине у Србији.

На данашњој седници градског парламента усвојени су и предлози одлука о додели годишње награде града Крагујевца – Ђурђевданске награде за 2017. годину у области приватног предузетништва, медицине, науке, спорта и хуманитарног карактера.

Одборници су, између осталих, изгласали и Предлог одлуке о преузимању оснивачких права над Заводом за здравствену заштиту радника, као и измене одлуке о оснивању крагујевачке „Чистоће“, која ће убудуће пословати под називом Јавно-комунално предузеће „Шумадија“.

Крагујевачка „Чистоћа“ пословаће убудуће под називом Јавно-комунално предузеће „Шумадија Крагујевац“.

Овој фирми биће припојено Зеленило, Паркинг сервис, Градска гробља и Тржнице, а циљ спајања ових предузећа је повећање ефикасности у управљању и пословању, као и смањење трошкова.

Идеја да и „Водовод“ буде део тог великог система за сада не може да буде реализована, због дуга овог предузећа од 900 милиона динара према ЕПС-у.

Према речима градоначелника Радомира Николића, сва предузећа која ће пословати у оквиру „Шумадије Крагујевац“ су стабилна, а читав систем функционише, иако је у последње три године број запослених у систему локалне самоуправе смањен за 800.

Опоравак града, каже Николић, тек предстоји: “што је већа дубиоза то опоравак дуже траје, али сви делови система функционишу стабилно, апсолутно сви.”

“Укључујући и “Центар за стрна жита”, укључујући и “Нискоградњу”, која је успела да измири све заостале обавезе према запосленима.

Сада је репрограмиран дуг према Пореској управи и остаће нам само дуг према извођачима радова.

И то смо решили да вратимо једног дана када будемо имали новца.

За сваки динар дуга који још увек нисмо вратили имамо план како ћемо да вратимо.

Грађани на улици могу да примете и рупу, могу да примете и цев која је пукла, али могу да виде и да систем ради и функционише, а био је пред потпуним колапсом ” , додао је градоначелник.

Опозиција овим предлогом није задовољна.

Финансирамо екстремне губитке јавних предузећа, републичких, и то никада није проблем а проблем је то да ли ћемо да  смањимо рачуноводство у јавно комуналном предузећу или ћемо да укинемо правну службу.

Једноставно, град Крагујевац не треба да буде барјактар у тим тешким преговорима са Међународним монетарним фондом и да прави прво уштеде на себи, једноставно постоји шири дијапазон свих корисника ових јавних средстава у Републици Србији који би пре требали да дођу под удар него запослени у јавном комуналном сектору” , наводи Бојан Стојадиновић, Шумадијска регија – ПСГ

Одборници су изгласали и Предлог одлуке о преузимању оснивачких права над Заводом за здравствену заштиту радника.

Како је речено, град Крагујевац је у буџету за ову годину предвидео довољно средстава да се помогне овој здравственој установи.

Одлуком одборника Скупштине града звање „Заслужни грађанин града Крагујевца“ понеће крагујевачки глумац Мирко Бабић и Талал Елзик, почасни конзул амбасаде Палестине у Србији.

Ђурђевданска награда у области приватног предузетништва припала је Биљани Планић, у области медицине – проф. др Слободану Милисављевићу, за спорт – стрелцу Милутину Стефановићу, уметност – књижевнику Видосаву Стевановићу, а за науку – историчару Бориши Радовановићу и Природно-математичком факултету.

Годишњу награду града Крагујевца у области хуманитарног рада добила је група Крагујевчана који су покренули акцију прикупљања средстава за лечење суграђанке Теодоре Врањешевић, као и припадници Управе за ванредне ситуације, односно Ватрогасно-спасилачке бригаде за интервенцију приликом експлозије у Техничко-ремонтном заводу.

Ђурђевдансака награда у области новинарства ове године је изостала, иако су Комисији достављена два предлога.

Одборници су усвојили и низ аката из области просторног и урбанистичког планирања, извешаје о пословању здравствених и установа културе, као и годишњи извештај о раду заштитника грађана.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *