Увести логопеде у вртиће и основне школе?

Број деце са проблемима у говору могао би да буде смањен увођењем логопеда у вртиће и основне школе, тврде лекари у крагујевачком Развојном саветовалишту.

Додају и да би едукација родитеља о раном развоју детета још у периоду трудноће мајке довела би до још стабилнијег и одговорнијег родитељства, али и боље сарадње између стручњака и родитеља.

У Развојном саветовалишту у Крагујевцу, где се обављају системски прегледи, терапијски поступци логопеда и саветовање психолога и педагога, кажу да се проблеми у развоју детета, ако се открију на време и редовно контролишу, могу превазићи.

Задатак Развојног саветовалишта је рано откривање, рана интервенција и праћење деце са ризиком на рођењу до поласка у школу.

Све више је трудноћа које се одржавају, превремених порођаја и порођаја који се завршавају царским резом, што утиче на свеукупан развој детета.

У крагујевачком Развојном саветовалишту наводе да родитељи долазе сами и са дететом на саветовање због развојних тешкоћа, а које се односе на исхрану, спавање, савладавање ваншколских и школских активности, говор, тикове, или непослушност.

Развој детета у Саветовалишту се прати на три или шест месеци, а по потреби и чешће, а у доношењу одлука учествују сви чланови тима.

Један од главних развојних проблема деце је неговор, а узроци су недовољна комуникација са дететом, неадекватан говорни узор, вишејезичност.

Број деце са говорном патологијом могао би да буде смањен увођењем логопеда у обданишта и школе.

Такође, едукација родитеља о раном развоју детета још у периоду трудноће мајке довела би, кажу, до стабилнијег и одговорнијег родитељства и боље сарадње између стручњака и родитеља.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *