Уз виртуелну мрежу пацијенти са инфарктом директно у Клинички центар

Захваљујући новој опреми, лекари Завода за хитну медицинску помоћ у Крагујевцу, од скоро су у могућности да, у случају када на терену препознају инфаркт срца, пацијента хитно пошаљу у Клинички центар, без претходне хоспитализације.

Здравствени радници сада су у прилици да, посредством виртуелне мреже, ЕКГ снимак директно проследе колегама, и болеснику тако „скрате“ пут до сале за интервенције.

Посредством такозване мреже за акутни СТЕМИ, пацијенти се збрињавају у најкраћем року и на квалитетан начин.

Применом нове методе, први болесник са инфарктом миокарда недавно је из Страгара успешно транспортован директно у салу Клиничког центра.

Посматрајући здравствену мрежу за акутни инфаркт срца, Србија предњачи у региону.

Коришћењем мобилне телефоније и виртуелне мреже, лекари Завода за хитну медицинску помоћ су у прилици да пацијента који има инфаркт миокарда, а који су здравствени радници препознали на терену, у најкраћем року и на једноставан начин, транспортују до сале за коронарографију, где ће се, постављањем стентова у акутно запушену артерију, омогућити очување срчаног мишића.

Болесник који је претрпео акутни инфаркт срца се, према овом моделу брзог збрињавања, прима у Клинички центар, без претходног лежања у болници.

Поред брзог дијагностиковања, једноставног начина транспорта и хитног уласка пацијента са срчаним инфарктом у салу за интервенцију, најсавременији уређај обезбеђује и бољу комуникацију између лекара.

Мрежа за СТЕМИ, поред Крагујевца постоји и у Београду, Новом Саду и Нишу.

У центру Шумадије, систем је постављен у рекордном року, а у периоду од месец дана организована је и обука за лекаре Завода за хитну медицинску помоћ и Клиничког центра који примају пацијенте са инфарктом миокарда.

Иначе, статистика показује да само један минут кашњења при транспорту пацијента након преживљеног инфаркта, сраћује живот 11 дана, док се са 33 минута кашњења губи читава година живота.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *