Вакцинисано 130 мештана околних села

Мобилне екипе крагујевачког Дома здравља наставиле су масовну вакцинацију становништва без заказивања у сеоским срединама.

Више од 130 доза антиковид вакцине примили су мештани Доњих и Горњих Комарица, Доњих Грбица, Дивостина, ВеликоГ Шења и Мале Врбице.

За сутра је најављена имунизација житеља Страгара.

Сви становници сеоских подручја који до сада нису примили вакцину, имају могућност да се вакцинишу у здравственим амбулантама у својим селима без пријаве путем портала еУправа.

У Месној канцеларији у Доњим Комарицама прву дозу вакцине против ковида 19 примило 50 мештана овог  села и Горњих Комарица.

Сви су, као што је то случај у граду, имали термин на пет минута како би биле испоштоване све препоруке и епидемиолошке мере, али и да би се избегла гужва и задржавање.

Вакцину су примили и грађани који се нису уписали, а који су желели да се вакцинишу.

Организацију вакцинације и надзор спроводи Градски штаб за ванредне ситуације у сарадњи са Институтом за јавно здравље и Домом здравља у Крагујевцу.

Циљ је да се и на овај начин, вакцинацијом без заказивања, прошири обухват.

Прву дозу антиковид вакцине примило је и 45 житеља Доњих Грбица и Дивостина и 37 мештана Великог Шења и Мале врбице.

Подршку, од самог почетка имунизације, крагујевачком Дому здравља пружа локална самоуправа, у којој наводе да се са вакцинацијом у сеоским срединама, започело како би се побољшала доступност вакцина грађанима.

Кинеска вакцина „Синофарм“ је најзаступљенија на теренима због услова чувања и појединачних доза у којима та вакцина долази.

Порука за оне који су примили вакцину да се чувају и не опуштају: како између прве и друге дозе, тако и после ревакцинације.

Потребан је известан период да би се створила антитела  и да би се стекао жељени имунитет.

Упоредо се наставља и вакцинација становника који су се пријавили путем еУправа по заказаном термину и на градским пунктовима за имунизацију, вакцинама за које су се определили, као и непокретних грађана која се обавља по кућама.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *