Већа подршка произвођачима меда

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је строжу контролу меда у циљу спречавања производње и промета лажних намирница ове врсте.

Искуства крагујевачких пчелара потврђују присуство фалсификата меда на тржишту и упозоравају потрошаче да не купују такав артикал.

На недавно завршеном Десетом државном пчеларском Сајму који је организован у Београду, крагујевачки пчелари имали су запажену улогу.

Овдашњи пчелари први су у Србији по броју кошница, производњи пратеће пчеларске опреме и броју издатих књига и публикација о пчеларству.

У Србији има милион кошница од којих је двадесет хиљада пчелињих друштава на подручју Крагујевца.

У Удружењу пчелара Крагујевац регистровано је 286 пчелара, који углавном продају багремов и ливадски мед.

Пчелари захтевају већу контролу меда јер су се на тржишту појавили фалсификатори који ову значајну животну намирницу појављују као плагијат оригиналног меда.

Један од показатеља лажног меда је и цена, односно прави мед тродупло је скупљи од лажног.

На недавно одржаном сајму у Београду на коме је учествовало преко сто најбољих излагача меда и пчелињих производа крагујевачки пчелари имали су значајну презентацију бројних производа и активности.

Производња меда може да буде озбиљна индустрија а квалитетан мед донеси држави профит, наводе у надлежном министарству, па ће држава пружити већу подршку произвођачима ове значајне животне намирнице.

Водећа земља у производњи меда је Турска која има регистрованих осам милиона кошница.

Србија предњачи у свету када је реч о броју кошница по глави становника. Без обзира на тај податак у нашој земљи је потрошња меда веома мала и износи свега 600 грама по становнику што је неупоредиво мање у односу на Европско становништво па и земље у окружењу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *