Вече Срба из Мађарске у Крагујевцу

У Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ организовано је вече Срба из Мађарске у организацији Одељења за културу Амбасаде Мађарске у Београду.

Након отварања изложбе „Евген Думча (1838-1917) први градоначелник Сентандреје и његово доба“, директор Српског института у Мађарској Пера Ластић одржао је предавање „Евген Думча, српски политичар и добротвор на челу мултиетничког града“.

Вече Срба из Мађарске организује Одељења за културу Амбасаде Мађарске и одржава се као део вишемесечне манифестације Недеља Мађарске културе у Србији.

Програм прати изложба о Србима у Мађарској, предавање као и музички перформанс.

Након обраћања помоћника градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу Александра Штајна, директор Српског института у Мађарској Пера Ластић одржао је предавање о првом градоначелнику Сентандреје, српском политичару и добротвору Евгену Думчи, коме је изложба у крагујевачкој библиотеци и посвећена.

Изложба је урађена прошле годинеу Сентандреји поводом обележавања 100 годишњице смрти једног од нејвећих српских добротвора овога доба.

У наредном периоду град Крагујевац планира наставак сарадње са Мађарском и Мађарским културним центром па ће тако крагујевчани у току идуће године имати прилике да виде велики број изложби и концерата.

У наредном периоду планирани су наступи наших уметника на манифестацијама у Мађарској што ће бити прилика за представљање културних вредности нашег града.

Програм у Народној билиотеци обогатили су и чланови Српског позоришта у Мађарској сценско музичким перформансом у режији Милана Руса.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *