Велике новине у Закону о здравственом осигурању

Новим Законом о здравственом осигурању који би Србија требало да добије до 1. јуна 2021. године, први пут ће у домаће правне прописе увести дефиницију ретких болести.

Труднице ће због спречености да раде остварити право на накнаду без обзира да ли су им уплаћени доприноси, а пацијенти неће морати да достављају потврду о боловању послодавцу, већ ће то радити изабрани лекар.

У образложењу Нацрта новог закона наводи се да се појавила потреба за даљим унапређењем система обавезног здравственог осигурања, а која се односи на остваривање права на накнаду зараде услед привремене спречености за рад услед болести или повреде на раду.

Ако буде усвојен Нацрт новог закона, труднице ће остваривати  сва права из обавезног здравственог осигурања, без обзира на то да ли им је послодавац уплатио доприносе или не.

У закону би требало да буде измењен и члан који се односи на потврде о боловању.

Предлог је да осигураник, односно члан његове породице не доставља потврду о привременој спречености за рад послодавца, већ ће ту информацију електронским путем достављати изабрани лекар послодавцу.

Нови Закон примењивао би се од 1. јуна 2021. године.

У јавној расправи која траје до 28. фебруара могу да учествују представници државних органа, јавних служби, представници здравствених установа, стручна јавност, удружења и други заинтересовани грађани.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *