Велико интерсовање за предавање адвоката Томановића

Традиционална манифестација „Дани правника“ на Правном факултету ове године протиче уз низ предавања које држе угледни правници из редова адвокатуре и правосуђа.

Велико такмичење студената из области пословног права, на коме се очекује долазак будућих правника из Љубљане, Загреба, Сарајева, Београда, Скопља одржаће се 27. и 28. новембра.

У односу на претходне године, професори оцењују да су овогодишњи „Дани правника“ у Крагуејвцу су садржајнији и далеко масовнији.

Предавању београдског адвоката Зденка Томановића на Правном факултету које је изазвало велико интересовање претходила су излагања представника Основног суда, Универзитета, матичног факултета.

Додељени су сертификати студентима који су успешно завршили обуку на Правној клиници.

Манифестација „Дани правника“установљена пре седам година значајно помаже дипломцима Правног факултета да одлуче у којој области ће испољити своја знања.

Каријеру канцеларије Томановића обележили су највећи случајеви у држави последњих двадесет година.

Адвокат Зденко Томановић студентима је испричао чињенице да је први поднео кривичну пријаву против службе ДБ, која је неколико дана пре злочина на Ибарској магистрали бесправно лишила слободе једног од високопозиционираних руководилаца, а чијим се уклањањем, како је студентима причао Томановић, трасирао пут за злочин који ће уследити.

Томановић је, потом, бранио Слободана Милошевића пред Хашким трибуналом, а пред домаћим Миодрага Мишковића.

Студентима Правног факултета пренео је јасну поруку уколико се одлуче да се баве адвокатуром, подсетио их којих постулата треба да се придржавају и оценио каква је будућност те професије у Србији.

Једна од најважнијих професија у друштву је адвокатура, јер је и највећи гарант остваривања људских и грађанских права у држави, каже адвокат Зденко Томановић.

Он додаје и да код нас подела власти постоји само у теорији, док се у пракси извршна власт никада није одрекла своје потпуне контроле над законодавном и судском.

Независне судије постоје,каже Томановић и појашњава да је судство зависно од политичке елите.

Студентима је објаснио и један од најчешће коришћених механизама које користе појединци зарад личних итереса, а то се, оцењује, најпре дешава на јавном терену, када политичке елите стварају привид изједначавања јавног и медијског мњења.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.