Венчац – поруке и тајне

Изложба „Венчац- поруке и тајне“, археолога Славице Ђорђевић, отворена је у крагујевачком Народном музеју.

Завод за заштиту споменика културе радио је археолошка истраживања на планини Венчац недалеко од Аранђеловца, која су трајала око две године.

На врло неприступачном планинском терену организована су ископавања предмета из римске некрополе, који потичу из периода од 4. до 6. века нове ере. Изложба ће имати сталну поставку у Народном музеју у Аранђеловцу.

Накит, новац, посуђе, функционални делови одеће указују на живот људи са територије римске провинције у Горњој Мезији, која је обухватала највећи део данашње Србије.

Терен на коме се налазила велика некропола из периода од 4. до 6. века нове ере на Венчацу, био је неприступачан, лоциран на каменолому, а истраживање је трајало две године, објашњава аутор изложбе Славица Ђорђевић.

Осим бројних предмета, на терену је пронађено више од 80 скелета романизованог становништва, које је живело на тлу данашње Шумадије.

Неуобичајена је пракса готово свих Завода за заштиту споменика културе организовање оваквих изложби, навела је научна саветница Археолошког института у Београду, др Софија Петковић, која је истакла да изложба јасно употпуњује слику о римском периоду у Србији и да је изложени материјал рестауриран и конзервиран.

Временски оквир приказаног материјала и драгоцени експонати који описују свет прошлости старих Римљана, приказују културу и начин живота људи који су живели пре нас.

Аутор изложбе, Славица Ђорђевић указала је на велики значај и драгоцен рад бројних истраживача који су свакодневно радили на ископавању предмета у римској некрополи.

Изложбу прате и фотографије настале током истраживања. Ово вече посветила је младом сараднику Милошу Антонијевићу, који је недавно изненада преминуо.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *