Више новца за популациону политику

Буџетом за 2019. годину средства намењена за мере популационе политике требало би да буду већа од овогодишњих 500 милиона динара, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику професор доктор Славица Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић је подсетила да су ове године средства расподељена на 61 локалну самоуправу, као и да ће приоритете у мерама популационе политике и наредне године одређивати локалне самоуправе у складу са својим потребама.

Ресорна министарка је учествовала на панел расправи одржаној на Економском факултету са темом: „Утицај демографских и миграционих токова на економски развој Републике Србије“.

Због званичних података да је Србија пред демографским суновратом и да дневно 107 сународника нестаје,као и годишње један град, држава последње две године покушава да низом мера поправи популациону слику.

Последице напуштања земље нису само у осипању броја становника,већ и нестанку људских ресурса који се потом одражавају на све националну економију.

Званично је утврђено да сваки четврти високообразовани млади човек од 28,7 година одлази,првенствено у Немачку.

Колона младих који напуштају Србију је на прагу тридесете године односно у годинама највеће радне ефикасности па се веома лако долази и до података колико у таквој ситуацији економија слаби.

Прошлогодишње мере на развоју популационе политике односно 500 милиона динара биле су усмерене на подршку предшколским установама, раду вртића, домова здравља, старт ап пројектима за младе родитеље, изградњу станова, куповину возила за патронажне службе, отварање центара за вантелесну оплодњу.

Ове године локалне самоуправе поново ће одређивати приоритете,а држава ће низом мера покушати да заустави нестајање народа.

Скуп на Економском факултету организовало је друштво економиста Крагујевца, Удружење „Колевка је највеће пространство“ и Удружење „Опстанак“.

Представници центра за геополитичка истраживања упозоравају да се сусрећемо се биолошким нестанком које се директно одражава на геополитичко стање које је у овом тренутку катастрофално, рекао је директор Центра за геополитику Мића Живојиновић и додао ако се сагледа однос територије и броја становника, уз овакав тренд губитка грађана држава губи стратегијски значај, што значи да се држава преименује у територију а народ у становништво.

Учесници Округлог стола одржаног на Економском факултету окупили су представнике локалних самоуправа, невладиног сектора, студентских организација, факултета и Епархије шумадијске.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.