Вишедеценијска сарадња Крагујевца и Фоче

Сусретом представника два побратимска града – Фоче и Крагујевца, представљањем туристичке понуде Републике Српске и културним догађајима у центру Шумадије, у Крагујевцу је одржана традиционална мафестација „Дани Српске у Србији“.

Крагујевац је један од градова у Србији, у којима се ове године девети пут обележава ова манифестација.

Представници Фоче су након сусрета са домаћинима нагласили да намеравају да добру праксу из Крагујевца пренесу у ову побратимску општину, нарочито у области привреде, развоја хидро потенцијала, а договорена је сарадња на нивоу академских заједница и у области туризма.

Крагујевац и Фоча су градови побратими од 1975. године, када је у октобру потписана повеља о братимљењу.

Од тада до данас, реализовани су бројни пројекти у области културе, организоване размене ученика и одржани различити спортски догађаји.

Да је вишедеценијска сарадња континуирана и конкретна потврђује и податак да су пројекти који се тренутно раде у Фочи у значајној мери „ослоњени“ на ресурсе из Крагујевца.

Крагујевац, као центар и седиште индустрије Југозападне Европе, и као град који остварује суфицит у спољно-трговинској размени спреман је да помогне и подржи пријатељске градове са великим потенцијалом као што је Фоча.

У оквиру манифестације, у реализацији туристичких организација Фоче и Крагујевца, на Тргу код Крста и сутра ће бити постављен промотивни штанд са туристичком понудом Републике Српске и локалних туристичких организација Фоче, Јахорине и Требиња.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.