Виши суд добио опрему за видео конференцијско сведочење

Пет виших судова у Србији добило је видео конференцијску опрему и посебно опремљене просторије у којима ће бити омогућено сведочење жртава и сведока путем аудио-видео линка.

Међу правосудним институцијама које су обухваћене овим програмом је и крагујевачки Виши суд у коме се одвијају суђења за тешка кривична дела злостављања, трговине људима, па је донирана опрема више него добродошла.

Видео конференцијска опрема у вредности од 150 хиљада евра обезбеђена је у оквиру пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Републици Србији“ који финансира Европска унија, а реализује мисија ОЕБС-а, уз партнерство Министарства правде.

Донација је конкретан допринос ефикаснијем раду правосудног система, јер отвара могућност повезивања различитих судова и има за циљ да друштво подстакне на потпунију заштиту права жртава.

Процене су да у Европи, на годишњем нивоу, око 75 милиона људи буду жртве криминалитета.

У мрежу трговине људима најчешће улазе кроз огласе за посао у иностранству, или оне у којима се надају партнеру.

Суђења ове кривично-правне материје у крагујевачком суду се одвијају стално, а жртве су, често у страху од суочавања са починиоцем, повлачиле исказе.

Сада је омогућена и буквално њихова физичка дистанца и заштита од преступника.

Рад са новом опремом убрзаће поступке и смањити трошкове, а у ситуацији пандемије свакако ће умањити и епидемиолошке ризике.

У Палати правде, где ће бити пресељени правосудни органи, такође ће бити обезбеђена просторија са видео конференцијском опремом.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *