Висок ниво УВ зрачења

У Србији се наредних дана очекују температуре до 39 степени и веома висок ниво УВ зрачења, који ће бити од осам до девет, па зато доктори упозоравају на опасност коју ова метеоролошка комбинација има по здравље људи.

Поред што је потребно пратити саветодавно упозорење на високи индекс УВ зрачења који се свакодневно издаје у Републичком хидрометеоролошком заведу.

Уколико постоји опасност, тачније жуто упозорење, потребно је смањити активности на отвореном простору, или потражити хладовину, од 11 до 14 часова.

Упозорење о изузетно високом индексу УВ зрачења објављује се на сајту РХМЗ. Уколико је округ обојен црвеном, то значи да грађани треба да избегавају излазак из куће.

Географски положај Србије, за сада је изван опасности која је проузрокована повећањем озонске рупе, односно није директно над нама, па смо безбеднији.

Највеће оштећење озонског омотача налази се на око 450 километара северно од Суботице, истакла је Јасминка Смаилагић.

Ипак, УВ зрачења највише морају да се чувају деца и старији људи.

Они који су због природе посла стално изложени сунцу, потребно је да носе велике сламене шешире, а савет је да се користи крема са највећим заштитним ув фактором – 50.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *