Значајна улагања у инфраструктуру и туристичку понуду Аранђеловца

Шумадијски округ препознатљив је по богатом историјском, етнолошком, културном наслеђу, које је одувек чинило туристичку понуду занимљивом.

Један од бисера бањског туризма Србије је и град Аранђеловац. Популарност је стекао највише због својих природних потенцијала.

Јединственост граду пружа његово природно богатство белог мермера, лековитих минералних извора и глине.

Непресушни потенцијал за привлачење гостију препознаје локална самоуправа која је у овој години значајно улагала у здравство, школе, спортске објекте, и обогаћивање туристичке понуде.

Географски положај и природни услови на територији аранђеловачке општине створили су повољне услове за људски живот од најстаријих времена.

Постојање палеолитске станице на Рисовачком брду, источно од Аранђеловца је једно од највећих археолошких открића на Балканском полуострву.

У време Римске империје овом подручју царство је било захвалн због житнице.

Током средњег века густо насељено подручје имало је значајну улогу у средњевековној српској држави.

Данас је Аранђеловац ослоњен на експлоатацију минералних вода са извора Буковичке бање, производњу безалкохолних пића, бањски туризам, производњу мермера, воћарство.

Протекле године локална самоуправа уз подршку ресорног министарства улагала је у здравство, школе и путну инфраструктуру како би Аранђеловац наставио да баштини културу и традицију.

Осим благотворности минералне воде, Аранђеловац се може похвалити близином локације везане за стварање модерне српске државе.

Слободарска традиција овог краја оставила је за собом успомену на подизање Првог српског устанка у селу Орашац, 6 км од Аранђеловца, где се налази и меморијални комплекс.

Поносни Аранђеловчани желе да обогате своју туристичку понуду и посетиоцима понуде и историјски туризам.

Модернизацијом друмских саобраћајница различитих праваца, аранђеловачка општина има транзитни карактер.

Удаљеност од Крагујевца је 55 км, а од Београда 74 км.

Овакав положај града омогућава повезаност са административним, привредним и туристичким центрима и иде у прилог развоју туризма града Аранђеловца.

Природне знаменитости охрабрују да отмени град у Шумадији настави са развојем на свим пољима, поручују надлежни из локалне администрације.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *