„Визија“ за жене

Од укупног броја незапослених у Србији, две трећине су жене. Још ако имају више од 45 година живота, остале су без посла и претрпеле насиље у породици, онда су најосетљивија категорија становништва.

Саме тешко могу нешто постићи, али удруживањем могу да испуне своје амбиције.

Тиме се руководи и Асоцијација пословних жена „Визија“ у Крагујевцу, која највећи допринос даје у оквиру социјалног предузетништва жена.

Социјално предузетништво је специфично, јер се профит усмерава на остваривање неког друштвеног циља, као што је запошљавање особа са инвалидитетом или рањивих група становништва.

Међутим, Србија још увек нема законски регулисану ту област. Наиме, предлог Закона о социјалном предузетништву четири пута је стављан у скупштинску процедуру и исто толико пута повлачен из ње.

Појединци, попут Биљане Планић већ годинама подстичу пословне жене и оне које имају намеру да буду предузетнице, да се пословно развијају и шире свој бизнис.

Локална управа препознала је вољу и снагу жена које су се удружиле, и пружила пуну подршку формирању социјалног предузећа.

Многе од ових жена почеле су да се баве предузетништвом, и подршка Асоцијације им много значи.

Различити су послови у којима су пронашле своју визију. Од производње природних сапуна, до наставка породичне традиције у угоститељству.

Председница Асоцијације пословних жена „Визија“ Биљана Планић, годинама мотивише жене, из угрожених група, да препознају социјално предузетништво као модел да буду самосталне.

Њена упорност је награђена овогодишњем признањем „Дама године“ у Србији, а претходних и признањем „Цвет успеха за жену змаја“.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *