Легат Коке Јанковића ускоро у Крагујевцу

Изградња Легата академика Николе Коке Јанковића, у близини зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу, требало би да буде завршена до краја године.

Инвестиција је вредна 90 милиона, а новац је обезбеђен из републичког и градског буџета.

Према речима Миње Обрадовић, члана Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, крајем овог или почетком наредног месеца биће расписан тендер за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију дворане некадашњег биоскопа Шумадија, за шта је Министарство културе, у оквиру пројекта „Градови у фокусу“ Крагујевцу одобрило 18 милиона динара.

У плану је, између осталог, и реконструкција Књажевско-српског театра.

Академик Никола Кока Јанковић је марта 2012. године своја вајарска дела, уметничке и друге предмете из своје збирке поклонио овдашњем Универзитету и граду Крагујевцу, под условом да се за ове намене изгради посебан објекат у кампусу Универзитета.

Камен темељац за Кокин Легат положен је месец дана касније, али је изградња овог објекта од националног значаја почела тек у фебруару ове године.

Према речима Миње Обрадовић, члана Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, планом инвестиција у области ванпривреде, између осталог, предвиђена је реконструкција Књажевско-српског театра, као и дворане некадашњег биоскопа Шумадија.

У оквиру „Градова у фокусу“ до сада је урађено неколико мањих пројеката који се односе на израду техничке документације за Народни музеј, позориште и Народну библиотеку „Вук Караџић“.

Иако је реч о радовима мањег обима, они су од посебног значаја за ове установе културе.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *