Влада и Фијат гарантују услове радницима

Влада Србије и компанија Фијат аутомобили Србија (ФЦА) потврдили су данас оно што је већ договорено током претходних разговора у вези са фазом трансформације фабрике ФЦА Србија у Крагујевцу, а то је да ће, пре свега у том процесу, бити заштићене рањиве категорије и жене и да ће гарантовати радна места онима који се одлуче за рад у иностранству.

Како се наводи у заједничком саопштењу Владе Србије и ФЦА Србија, поврђено је обавезивање Стеллантис-а да ће гарантовати радна места запосленима ФЦА Србија који ће провести један период у иностранству након што се врате у Србију, као и да исти услови за рад у иностранству као за ФЦА Србија важе и за ФЦА Пластику, Слободну зону ФАС, ФАС Академију.

У саопштењу се наводи да су у заштићене рањиве категорије и жене спадају: жене на трудничком/породиљском одсуству. мајке са децом којој је потребна посебна брига,самохрани родитељи малолетне деце (удовци/удовице), мајке са децом до 5 година, жене у процесу вантелесне оплодње и особе са тешким инвалидитетом.

Што се тиче плана трансформације, Стеллантис је унапредио програм који се тиче рада у иностранству (током периода од 18 до 24 месеца) тако да ће бонус за подршку запосленима за рад у иностранству бити исплаћен у две рате, већи део износа пре поласка, а нижи по повратку у Србију.

На пример, радници који се одлуче за Словачку примиће 11.000 унапред, а бонус од 6.000 евра биће им исплаћено када се врате у Србију.

Влада Србије и ФЦА Србија наводе да ће омогућити запосленима да имају бар три периода паузе током године како би могли да се врате у Србију, као и да ће омогућавати да се запослени и њихове породице периодично састају, организовањем редовних аутобуских линија из Крагујевца ка фабрикама у иностранству.

Влада Републике Србије и Стеллантис сада заиста верују да је пакет за рад у иностранству израђен тако да подржи запослене ФЦА Србије, обезбеђујући спровођење новог пројекта, унапређењем њихових професионалних вештина и стицањем важног искуства за подршку новом покретању производње у Србији.

„За Владу Републике Србије било је веома важно да уклони све недоумице када су у питању услови програма. Стеллантис је потврдио да ће поштовати оно што смо тражили од њих када су у питању заштићене категорије као што су труднице, жене са децом млађом од 5 година, особе са инвалидитетом, жене у процесу вантелесне оплодње. На данашњем састанку смо то поново потврдили. Ово је веома важан пројекат за нашу државу“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Глобални директор производње у Стеллантис-у Арно Дебеф (Арнауд Дебеоуф) и директорка глобалне корпоративне канцеларије Стеллантис-а и директорка ФЦА Србија Силвиа Вернетти Блина заједно су изјавили: „Србија ће играти кључну улогу у спровођењу стратешког плана „Даре Форwард 2030″ компаније Стеллантис и то је јасна дугорочна посвећеност овој држави.“

Како се наводи, две стране очекују велико интересовање запослених да приступе понуди за рад у иностранству до понедељка, када ће се процес пријављивања окончати.

Стеллантис позива све раднике да се пријаве за овај програм, који ће им омогућити професионални развој за рад на електричним аутомобилима. Желимо да радници у Србији знају да озбиљно рачунамо на њих, да су они ти који ће производити нови модел електричног аутомобила који ће се правити у Крагујевцу и да су они важан део велике Стеллантис породице, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.